Tényleg Európa-bajnok lenne a magyar szakképzés, ahogy azt egy államtitkár mondta Szolnokon?

Megosztás

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára február 8-án csütörtökön, azaz ma meglehetősen bátran fogalmazott Szolnokon, szerinte az idei év a fejlesztések éve az “Európa-bajnok” magyar szakképzésben.

A nyitórendezvényen továbbá hallhattuk, hogy a szakképző iskoláknak nyújtott fejlesztések országszerte 18 szakképző centrum 31 intézményének 34 helyszínén valósulnak meg, csaknem 96 milliárd forint értékben az 53 milliárd forintos építési beruházáson túl.

Hozzátette: az európai szakmák versenyében – az informatikában, a rendszerüzemeltetésben – nagy sikereket értek el a magyarok. A megújított szakképzés sikere köszönhető annak, hogy középpontjában a gyakorlat, a duális képzés áll: “olyan tudásra, gyakorlatra van szükség, amely a magyar gazdaságot erősíti”.

A másik pillérként a bérfejlesztést említette, amelynek során átlagosan több mint 32 százalékkal növelték a szakképzésben oktatók bérét. A harmadik pillér pedig a 21. századi szakképző intézményeket fejlesztő program. A programban Szolnokon 6 milliárd forintból újulhat meg két szakképző intézmény.

Csontos Dávid, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal általános és projektirányítási elnökhelyettese elmondta: a fejlesztéseknél 7 helyszínen új építés, 8 helyen bővítés és felújítás, 19-en pedig felújítás valósul meg. A 95,8 milliárd forintból a teljes projektben 110 ezer négyzetméter iskolai tér újul meg, ebből csak Szolnokon 7300 négyzetméter.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere a munkaerőpiaci igényeket kiszolgáló szakképzés fontosságát emelte ki. Megemlítette, hogy szeptembertől indul Szolnokon a Debreceni Egyetem műszaki képzése, amely kiegészíti a városban meglévő “erős” középfokú szakképzést.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Mészáros János

Kapcsolódó cikkek